Мої вітання! Сподіваюся, що візит на мій блог буде для Вас цікавим і корисним!!!

суботу, 12 грудня 2015 р.

Андріївські вечорниці в Парищенській школі

Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києва.
Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, кусання "калити".
За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили...
Традиційно вже склалося в школі, що учні 9-х класів відтворюють обряд Андріївських вечорниць. 11 грудня школярі зі своїми наставниками Ольгою Ломпас та Світланою Федорів запросили учнів, вчителів і батьків на таке свято. 

Святково прибрана сільська кімната. Господиня (учениця 9-А класу  Ірина Ковальчишин) зі своєю дочкою (учениця 9-Б класу Світлана Рудак) наліпили вареників і чекають гостей. А далі: повна хата хлопців і дівчат, ворожіння, співи, частування варениками, калита і веселий настрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар